top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
Ara

DAHA DA YUKARI: ASUDE DEMİRCİ

  • Yazarın fotoğrafı: Armağan Altun
    Armağan Altun
  • 4 Oca 2024
  • 2 dakikada okunur



2014 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dağcılık topluluğunda dağcılık branşıyla tanıştım. Üniversite hayatım boyunca dağcılık anlamında çeşitli bölgelerde zirve yürüyüşleri ve teknik rotalar tırmandım. Topluluğun yönlendirmesiyle Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun eğitimlerine katıldım. Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun eğitimlerine katıldığımda spor tırmanış branşının olduğunu ve yarışmaların düzenlendiğini öğrendim. 2017 yılında Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Şampiyonlarına katıldım ve bu süreçte, spor tırmanış branşında devam etmek istediğime karar verdim. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliğini 3. Sınıfta bırakıp Akdeniz Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliğine geçiş yaptım. Böylece dünya çapında kaya tırmanışı bölgesi olarak ünlü olan Geyikbayır’ında daha fazla tırmanabileceğim ve okuluma devam edebileceğim bir hayatı tercih edip Ankara’dan Antalya’ya taşındım. Bu tercih hayatımın dönüm noktası oldu. Okulu kısa sürede bitirip Geyikbayırı’nda yerleşik bir hayata geçiş yaptım. Bu süreç içinde çadırda, bungalovda ve karavanda yaşadım. Bu branşı yapan ve farklı ülkelerden insanlarla sohbet edebileceğin ve kendine vizyon katabileceğin bir bölgede bulunmak beni içten içe çok heyecanlandırıyordu. Yerleşik hayata geçtikten sonra yıllar içerisinde çeşitli zorlukta rotaları tırmanabildim. Bölgeyi keşfeden ve sayısız rota açan başta Öztürk Kayıkçı olmak üzere, bölgede emeği olan herkese teşekkür etmek isterim. 





Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun düzenlediği spor tırmanış kurslarını ve antrenörlük eğitimlerimi tamamladım. Artık yaptığım spor meslek haline dönüşmüş oldu. Türkiye’nin birçok bölgesinde kaya tırmanışı rehberliği ve yürüyüş rehberliği yapabiliyor hale geldim. 





Olympos’ta katıldığım Kaya Tırmanışı etkinliğinde geçtiğimiz Mart ayında kaybettiğimiz Slackline Derneği üyesi Necmi Can Öztoprak ve dernek başkanı Nuri Kayserilioğlu ile tanıştım. Vadi arasında, yerden 30 metre yükseklikte kurulu bir hat vardı. Önce güvenli bir şekilde bu sporu nasıl yapabileceğimi öğrettiler, sonra hattın üzerine çıktım. Çıkış o çıkış. İlk etapta çok heyecanlandım. Fakat hayatımın merkezine koyabileceğim “Highline” sporu  ile tanışmış oldum. Geyikbayırı’nda düzenlenen Turkish Highline Carnavalı’na katıldım ve bu branş üzerine daha çok yoğunlaştım. 2019 yılı Ocak ayında Türkiye’de highline da ayağa kalkıp yürüyebilen iki Türk kadından birisi oldum. Aynı yıl düzenlenen Turkish Highline Carnaval’ı sırasında ISA ( International Slackline Association) tarafından verilen eğitim sonrasında antrenörlük sertifikası aldım ve böylece çeşitli highline, slackline etkinliklerinde görev aldım. Dünyaca ünlü olan slackline sporcusu Rosa Tokumoto’nun projesi olan farklı ülkelerdeki slackline ve highline sporu ile uğraşan kadınların olduğu bir videoda Türkiye’yi temsil eden kadın sporcu olma fırsatım oldu.





Çocukluğumdan beri farklı branşlarda spor geçmişim oldu fakat kendimi bulabildiğim ve doğanın içinde olmaktan haz aldığım bu iki spor alanında uzmanlaşabilme fırsatım olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Yeni yeni gelişmekte olan bu iki spor branşı için çok heyecanlıyım. Yeniliklerin içinde olup gelecek nesillerle iletişim halinde olmayı seviyorum. Umarım bu iki spor branşında da dünya çapında daha güzel yerlerde oluruz. 





 
 
 

Comments


Flov Mag Logo

Limitleri Sevmeyen Ekstrem Spor Dergisi

İnsanların sınırlarını zorlayan, yeni ufuklar açan her branş ekstremdir. Buna tanıklık edip paylaşmak ve yeni sınırlara kapı açmak...

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2024 by Corvus Media House. 

bottom of page