top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
Ara

EN GENÇ TÜRKİYE RALLİ ŞAMPİYONU: ALİ TÜRKKAN

  • Yazarın fotoğrafı: Armağan Altun
    Armağan Altun
  • 4 Oca 2024
  • 3 dakikada okunur

 

2005’te başladığın maceran 2015 yılından sonra çok farklı bir ivme kazanıyor ve bundan sonra her sene daha büyük bir başarıya imza atıyorsun. Kırılma noktası neydi kariyerinde?


Uzun bir süre profesyonel olma hedefi taşımadan yarıştım. Amacım sadece keyif almak ve sporun içinde olmaktı. Kırılma noktası 2017 Şampiyonlar Şampiyonası diyebilirim. Gösterdiğim performansla çok sayıda insanın dikkatini üzerime toplamıştım. Bunların arasında önemli takımların yöneticileri de vardı. Bu sayede ilk profesyonel sözleşmemi o sezon imzalamış oldum. Artık profesyonel bir yarış pilotuydum.




 

Motorsporlarının insan(lar) ve mekaniğin muhteşem bir uyumu olduğu malum. Pek çok bileşenin aynı anda performans gösterdiği eşsiz bir branş. Pilotaj, kopilotlar, mekanikler, direktörler, kişisel egzersizler, donanımlar vs. Bu performansı sergilemek için kişisel olarak nelere ihtiyacın var, nasıl hazırlanıyorsun?


Motorsporları büyük bir takım oyunu. İyi otomobil, iyi kopilot, tecrübeli bir takım ve güçlü sponsorlar olmadan başarılı olmam mümkün değil. Ne mutlu ki bugün bahsettiklerimin tamamına sahibim.

Geriye kişisel olarak hazır olmak kalıyor.

10 gün boyunca ortalama 5 saat uyku ile yüksek mental ve fiziksel performans göstermek kesinlikle kolay değil.

Ancak mental hazırlığın fiziksel hazırlıktan çok daha önemli olduğunu düşünüyorum.  

Neticede her sporda olduğu gibi ralli için de ihtiyaç duyulan fiziki bir kondüsyon var ancak bunun üzerine çıkmak pilotu hızlandırmıyor.

 

Yetenek hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum, yetenek - yatkınlık diye bir kavramın varlığına inanıyor musun?


Elbette. Sadece spor değil hayatın tamamında branşlarında öne çıkan insanların geldikleri noktalara önce eğitimleri daha sonra da yetenekleri ile vardıklarını düşünüyorum. Herkes eğitim ile her şeyi yapabilir ancak eğitimlerini aldıkları konuların liderliğini yeteneklerinin belirlediğini düşünüyorum.

 




 


Şu anda Türkiye ve Avrupa’nın önemli takımlarından biri olan Castrol Ford Team Türkiye pilotusun. Serdar Bostancı gibi bir efsane ile aynı ekipte olmak nasıl bir duygu?


Bilgi, tecrübe, sabır, empati, güç ve güven benim için birkaç kelime ile Serdar Bostancı.

 

Malum pek çok gencin hayallerinden biridir ralli pilotu olmak, kendini göstermek isteyenler için tavsiyelerin var mı? Arka plandaki finansal kısmı göz ardı edemeyiz muhakkak fakat TOSFED Yıldızını Arıyor gibi programlar sence yetenekleri keşfetmekte nasıl? Ya da alternatifler varsa neler?


Otomobil sporları büyük bütçeler isteyen bir ekipman sporu.

Elbette TOSFED Yıldızını Arıyor gibi programlar spora yeni sporcular katmak, potansiyel sporcuların otomobil sporları ile tanışmaları ve spora uzun vadede vakit ayırabilecek yetenek ve bütçeye sahip olup olmadıklarını anlamalarını sağlamak adına çok önemli.

Ancak sonunda her spor dalında olduğu gibi başarı; adanmışlık, sabır, çok çalışma, yetenek ve özellikle otomobil sporları için büyük bütçeler gerektirmekte. Bu spor dalına ilerlemek isteyen herkesin daha bunun gibi birçok parametreyi iyi değerlendirmeleri gerekir.

 





 


İdeal kopilot nasıl olmalıdır? İyi bir arkadaş mı olmalı, yoksa sadece işini iyi yapması yeterli mi?


Pilotun hızı kronometre ile ölçülebilirken kopilot için aynısı maalesef geçerli değil. Yani ölçülebilir bir performansı yok kopilotun. Benim çok memnun olduğum ve birlikte şampiyonluklar yaşadığım kopilotum, başka bir pilot ile anlaşamayabilir. Bu yüzden kopilotun başarısı aslında iletişim kurmaktan ve uyum sağlamaktan geçiyor. 

 

Yarıştığın otomobilden bahseder misin, seni en çok tatmin eden özelliği nedir?


Kesinlikle kullanım kolaylığı. Aklımdan geçenleri olduğu gibi sahaya yansıtabiliyorum. Fiesta Rally3 bu konuda pilota çok yardımcı oluyor.

Sezon boyunca hem yurt içi hem yurt dışı parkurlarda birbirinden zorlu 2,000km'den fazla etap geçtik ve Yunanistan yarışı hariç hiçbir problem yaşamadan tüm sezonu tamamladık. Bu sayede Fiesta Rally3 hızının yanı sıra ne kadar sağlam olduğunu da kanıtladı. 

 

Son yarıştaki kopan lastiğinin sırra kadem basması dinlerken tebessüm ettiriyor. Camiada bu gibi olaylarla karşılaşıldığı sık oluyor mu? Anlaşılan her hareketine dikkat etmen gereken bir ortam…


Sık karşılaştığımı söyleyemem. Çoğu insan için sporun bu tarafı ilgi çekici olsa da benim için pek sayılmaz. Yarışın içindeyken olan bitenlerin farkında bile olmuyorum. Yarış bittikten ancak günler sonra haberim oluyor yada olmuyor.

 

Şampiyonlukla kapattığın bu sezonda unutamayacağın ne var, nasıl bir sezondu senin için? Aldığın en büyük ders ne oldu bu başarılı yarış sezonunda? Gelecek sezon için aklında neler var?


İlk WRC yarışımda podyuma çıktım fakat sanırım sezonun en unutulmaz anı Türkiye Ralli Şampiyonluğu oldu. Bu sezon aldığım en büyük ders kesinlikle pes etmek oldu. Rallide son etap geçilene kadar her şey olabilir. Bunu hem iyi hem kötü tarafından tecrübe ettim. İlk WRC yarışımda her şey bitti derken 16 dakika geriden gelerek podyuma çıktım. Ege Rallisi'ni lider götürürken artık bitti dediğimiz son etapta lastik patlayınca yarışı kaybettim. Benzer şekilde son yarış düştüğüm 14. sıradan 4. sıraya kadar tırmanarak son etapta Türkiye Ralli Şampiyonu oldum. Gelecek sezon için aklımda sadece Dünya Ralli Şampiyonası var. Daha çok yarış, podyum, galibiyet ve şampiyonluk. Sabah akşam bunun hayaliyle yaşıyorum.

 
 
 

Comments


Flov Mag Logo

Limitleri Sevmeyen Ekstrem Spor Dergisi

İnsanların sınırlarını zorlayan, yeni ufuklar açan her branş ekstremdir. Buna tanıklık edip paylaşmak ve yeni sınırlara kapı açmak...

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2024 by Corvus Media House. 

bottom of page